Jak przechowywali żywność nasi przodkowie zimą? Lodówek nie było, ale była wiedza. Dzięki Slow Food Warszawa :)

0
184

Sharing is caring!

Na podstawie przekazów pisanych dotyczących Górnego Śląska z XVI-XVIII w. wiemy, w jaki sposób tamtejsi chłopi magazynowali warzywa na zimę, chroniąc je przed zepsuciem i zjedzeniem przez gryzonie. By chronić rzodkiew i rzepę przed wilgocią oraz zapobiec ich gniciu, używano też piasku, albo gałęzi świerkowych i gliny. Liście kapusty także gromadzono w dołach lub kiszono w glinianych naczyniach przykrytych deszczułkami. Cebulę i czosnek suszono na słońcu na płaskich pryzmach lub wiązano w warkocze, potem trzymano w osobnych naczyniach lub wieszano na ścianach, czasem nakrywając szmatami, słomą, liśćmi.

źródło: Idzi Panic, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej 1989/2

Więcej na www.slowfood.waw.pl

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz