Nutella zawiera olej palmowy, który po przetworzeniu jest groźny dla zdrowia. Może wywoływać raka! Ostrzega EFSA.

0
249

Sharing is caring!

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wydał ostrzeżenie, że tłuszcz zawarty w Nutelli ma działanie rakotwórcze.

W jednym słoiku Nutelli jest 32 procent oleju palmowego. Ten tłuszcz jest poddawany rafinacji, czyli przetwarzaniu w temperaturze około 200°C. Po rafinacji olej palmowy jest wykorzystywany do produkcji mydła, kosmetyków, świec, smarów… To właśnie przetworzony olej palmowy jest groźny dla zdrowia. Szczególnie najmłodszych !!!

Producentem Nutelli jest włoska firma Ferrero, która oświadczyła, że nie zamierza zmienić składu produktu.

Sprawdź czy w żłobku, przedszkolu, szkolnej stołówce wiedzą o rakotwórczym zagrożeniu Nutelli. Przetworzony olej palmowy jest też dodawany do margaryn!

Foto: By A. Kniesel – Fotografiert von A. Kniesel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=465421

 

Polecamy

Dlaczego tłuszcze trans w Danii są zabronione? Dlaczego w polskim prawie nie ma takich regulacji?

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz