Certyfikat Kuźnia Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich dla Zespołu Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie

0
299

Sharing is caring!

W dniu 9 września 2016 r Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie otrzymał tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich”.  Na uroczystości zjawili się wybitni szefowie kuchni, członkowie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich p. Andrzej Ławniczak, p. Krzysztof Gradzewicz i prezes SKP oraz współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej p. Krzysztof Szulborski.  W uroczystym apelu uczestniczyli także Starosta Szczycieński p. Jarosław Matłach, dyrektor ZS nr 2  w Szczytnie p. Danuta Maroszek, cała społeczność szkolna (uczniowie, nauczyciele) oraz  przedstawiciele firm partnerskich współpracujących ze szkołą m.in. p. Joanna Ziółek z Hotelu „Krystyna„ p. Tomasz Winiarek z „Zajazdu Tusinek”, p. Danuta Dunaj i p. Przemysław Dunaj z hurtowni nabiałowej „Dana”, p. Tomasz Bałdecki  kucharz z Konstancińskiego Centrum Hydroterapii Eva Park Life & Spa z Konstancina – Jeziorna, przedstawiciel Hotelu Natura Mazur Hotel & Spa   z Warchał.  W trakcie apelu prezes SKP p. Krzysztof Szulborski  wygłosił prelekcję na temat ciężkiej aczkolwiek ciekawej i fascynującej pracy kucharza oraz osiągnięć szkoły na płaszczyźnie gastronomicznej, które zaowocowały przyznaniem tytułu i rekomendacji „Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich”

certyfikat-kuznia-talentow-kulinarnych-stowarzyszenia-kucharzy-polskich-zespol-szkol-nr-2-imienia-jedrzeja-sniadeckiego-w-szczytnie-statuetkaPo wystąpieniach zaproszonych gości nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatu         i kulinarnego Oskara na ręce dyrektora Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie p. Danuty Maroszek.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych p. Monika Gajownik i p. Michał Denesiuk przedstawili  gastronomiczne osiągnięcia uczniów, nauczycieli i absolwentów, dzięki którym szkoła odnosi sukcesy  i należy do czołówki szkół kształcących w zawodach branży gastronomiczno – hotelarskiej (szkoła należy m.in. do ogólnopolskiego klastra środowiskowego branży gastronomicznej „POLSCY LIDERZY GASTRONOMII” reprezentowanego przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika  i jest objęta patronatem gastronomicznym).

Szkoła może pochwalić się licznymi  sukcesami  uczniów oraz absolwentów                         i nauczycieli  na poziomie lokalnym, wojewódzkim, krajowym i  międzynarodowym zarówno w konkursach kulinarnych jaki i wydarzeniach związanych z branżą gastronomiczną.

Nasza placówka reprezentuje wysoki poziom kształcenia zawodowego, dzięki wysoko wykwalifikowanej kadrze. Wysokie  kwalifikacje, umiejętności i wiedza pedagogów  i            i uczniów są wciąż poszerzane w trakcie licznych warsztatów i szkoleń gastronomicznych prowadzonych dla nauczycieli oraz uczniów szkoły przez najlepszych przedstawicieli branży gastronomicznej  z  kraju i z  zagranicy (szefów kuchni, przedsiębiorców, producentów, menadżerów hoteli i restauracji itp.), dzięki temu wielu naszych  absolwentów odniosło sukcesy zawodowe na płaszczyźnie gastronomicznej m.in. Marek Michalak który wyjechał do Szkocji gdzie prowadzi dwie restauracje. Jedna z nich „Café Tabou” jest jedną z najsłynniejszych francuskich restauracji w regionie. Jako pierwszy Polak na wyspach otrzymał prestiżowy tytuł Master Chef of Great Britain; dr inż. Mariusz Kubiak pracownik Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu  jest prorektorem ds. studiów stacjonarnych.

certyfikat-kuznia-talentow-kulinarnych-stowarzyszenia-kucharzy-polskich-zespol-szkol-nr-2-imienia-jedrzeja-sniadeckiego-w-szczytnieNa zakończenie uroczystości nastąpiło odsłonięcie tablicy rekomendacyjnej, której dokonali wspólnie członkowie SKP, Starosta Szczycieński p. Jarosława Matłach i dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie p. Danuta Maroszek.

W czasie całej uroczystości przedsiębiorstwa współpracujące ze szkołą i sponsorzy (hotele, restauracje, lokalni producenci produktów regionalnych) wystawili  w naszej szkole stoiska wraz z  roll-upami, na których zaprezentowali  swoje produkty i usługi  dla uczestników uroczystości. Można było spróbować serów z Tusinka czy zapoznać się z ofertą hoteli Krystyna i Natura Mazur.

W ramach uroczystości odbył się także wewnątrzszkolny konkurs, którego celem było zaprezentowanie umiejętności kulinarnych naszych uczniów oraz promocja produktów tradycyjnych i regionalnych. Tematem konkursu były  „Dania   z wołowiny i produktów tradycyjnych i regionalnych”.  Jury złożone z szefów kuchni p. Krzysztofa Szulborskiego, p. Andrzeja Ławniczaka, p. Krzysztofa Gradzewicza i p. Tomasza Bałdeckiego po długich i ciężkich obradach wyłoniło zwycięzców w osobach Wiktorii Parzych i Oskara Nowak z klasy II TŻiUG , którzy przygotowali:  Steki z antrykotu wołowego marynowane z trawą żubrową podane z pęczakiem z pestkami dyni i słonecznika, musem dyniowym, puree z buraków, sosem z borówek i jabłek z dodatkiem okrasy z duszonych prawdziwków.

Na koniec wszyscy zaproszeni goście mogli w czasie obiadu spróbować przygotowanych przez  nauczycieli  i uczniów naszej szkoły  specjałów i dzieł sztuki kulinarnej.  Wręczone zostały także podziękowania dla Stowarzyszenia Kucharzy Polskich na ręce prezesa p. Krzysztofa Szulborskiego za rekomendację i współpracę oraz podziękowania dla firm partnerskich za sponsoring oraz wsparcie inicjatywy i działań zmierzających do uzyskania tytuł „Kuźni Talentów Kulinarnych” .

certyfikat-kuznia-talentow-kulinarnych-stowarzyszenia-kucharzy-polskich-zespol-szkol-nr-2-imienia-jedrzeja-sniadeckiego-w-szczytnie-kuchniaPowiedzmy to jeszcze raz: Tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych, przyznawany jest szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą, a przede wszystkim uczniami, konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w gastronomii. Nasza szkoła jest dziewiątą w Polsce i pierwszą w województwie placówką, która może pochwalić się tak prestiżowym certyfikatem i rekomendacją Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Uczniowie szkół, które dostąpią zaszczytu wstąpienia do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych. Dodatkowo, członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole, powodując realny wzrost zatrudnienia wśród absolwentów.

Jesteśmy dumni i szczęśliwi.

 

 

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz