Kołocz śląski – dziedzictwo kulinarne regionu

0
202

Sharing is caring!

Znacie kołocz śląski? Nie…? To to poznajcie :) Po niemiecku zwany Streußelkuchen, na Dolnym Śląsku wiele osób nazywa go „drożdżówką” z makiem, serem lub jabłkami, ewentualnie „plackiem” lub „ciastem”. Niektóre dolnośląskie restauracje podejmują próby promocji ciasta w niemieckiej wersji językowej – to również cenne wysiłki. Czyni tak restauracja „Pod Gryfami, gdzie szefuje nasz SFojak Michał ze Slow Food Wroclaw.

Co kraj, to obyczaj, szczególnie językowy. Kołocz to prastare obrzędowe ciasto. Dawniej miało kształt kolisty (stąd nazwa). Kołocz to swoisty model świata, jedzeniowe odwzorowanie słowiańskiej mandali. Z czasem przyjął kształt dostosowany do blachy piekarniczej.

Przypomnijmy, że Śląsk stanowił niegdyś jedną prowincję, a jeszcze wcześniej jeden region, którego tożsamość zaczęła zaznaczać się w literaturze dopiero w okresie późnego baroku. Wcześniej konstruowały go odrębne księstwa, często pozostające ze sobą w sporach (podobnie jak w innych regionach i krajach, choćby we Włoszech). Części tego obszaru różniły się miedzy sobą, ale tego rodzaju wypiek w pewnym sensie je łączył.

Przypomnijmy też, że w 1803 r. otwarto na Dolnym Śląsku pierwsza na świecie rafinerie cukru buraczanego, co przyczyniło się do rozwoju kariery kruszonki opartej na maśle i cukrze.

Śląsk Opolski pięknie pielęgnuje tradycje wypieku kołocza w postaci dorocznego konkursu. W 2016 r. w miejscowosci Rozwadza, gm Zdzieszowice zrealizowano VII edycje konkursu na wypiek kołocza śląskiego. W rzetelnych cukierniach Śląska Górnego, Dolnego i Opolskiego zawsze znajdziecie to ciasto. Niestety nie zawsze ma ono właściwy skład. Dlatego warto śledzić „Śląsk smakuje„, aby wiedzieć, jaki ów skład winien być. Przynajmniej kilka kultur naszego wspólnego obszaru praktykowało i nadal praktykuje wypiek tego typu ciasta – w rytualnej lub codziennej formie, dlatego nazwy są rozmaite, ale chodzi o podobny wypiek rożniący się drobnymi, acz ważnymi detalami. Wachlarz rodzajów ciasta jest spory.

Brakuje bardzo convivium Slow Food na Górnym Śląsku :) Mimo to nominujemy kołocz śląski do Arki Smaku Slow Food / Slow Food Ark of Taste.

Źródło: www.slowfooddolnyslask.org

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz