Kulinarna tradycja i fantazja

0
678

Sharing is caring!

Uczniowie z fantazją czerpią z kulinarnej tradycjiCo wychodzi z połączenia wiedzy i fantazji młodych ludzi z tradycyjnymi oraz regionalnymi produktami? Ostra konkurencja, w której same nazwy potraw powodują, że chcemy posmakować. Dlatego nie radzimy czytać na głodnego. Oto lista finalistów tegorocznej (2015) IV edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał już 30 maja 2015. Kto wygra?

 

Szkoła: Zespół Szkół. Gastronomicznych z Wrocławia

Nauczyciel opiekun: Teresa Szewczak

Uczestnicy:  Agnieszka Leśniewska, Natalia Lipińska.

Potrawa: Podhalański comber jagnięcy podany na polencie z śliwką szydłowską, z pieczonymi kolorowymi marchewkami i karmelizowanym jabłkiem łąckim.

Liczba punktów: 185

 

Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ze Świecia

Nauczyciel opiekun: Sylwia Milczewska

Uczestnicy:  Klaudiusz Gałkowski, Karol Bobkowski

Potrawa: Comber z jagnięciny podhalańskiej sous vide, marynowany w winie głogowym, świeżym rozmarynie oraz młodych pędach świerku, podany na kaszotto z kaszy gryczanej palonej śliwowicą, ze świeżymi rydzami, żurawiną i oscypkiem, glazurowany jagnięcym pół glasem, z dodatkiem pudru z jarmużu

Liczba punktów: 180

 

Szkoła: Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyna

Nauczyciel opiekun: Tomasz Grzegorzewski

Uczestnicy: Krzysztof Konkol

Potrawa: Roladki ze szczupaka z musem z karpia na kaszotto ze szpinakiem, łezką z pieczonej dyni i marchewki, chipsem jabłkowym i sosem truskawkowym oraz akcentem szczawiu zajęczego

Liczba punktów: 177

 

Szkoła: Zespół Szkół Gastronomicznych z Łodzi

Nauczyciel opiekun: Małgorzata Węglewska

Uczestnicy: Kamil Piotrowski

Potrawa: Galaretki z białego wina z Karpiem Zatorskim w piance z wiśni Nadwiślanki, z musem z bryndzy podhalańskiej, zielonego groszku z nutą mięty oraz musem z marchwi i mango z nutą imbiru

Liczba punktów: 177

 

Szkoła: Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie

Nauczyciel opiekun: Małgorzata Marciniec

Uczestnicy: Ida Popis, Piotr Kłosowski

Potrawa: Cielęcina z rogożą

Liczba punktów: 175

 

Szkoła: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Złockiem w Muszynie

Nauczyciel opiekun: Agnieszka Kmiecik

Uczestnicy: Zuzanna Kmiecik, Klaudia Polańska

Potrawa: Ciasto fasolowe przekładane konfiturą z jabłka łąckiego, suski sechlońskiej, miodu wielokwiatowego i miodu pitnego na puszystym sosie waniliowym

Liczba punktów: 172

 

Szkoła: Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Nauczyciel opiekun: Beata Łuka

Uczestnicy: Oskar Dąbrowski

Potrawa: Delikatna Kaczka sous Vide podana na puree ze słodkiego ziemniaka w towarzystwie pasztetu gęsiego w otoczce z wiśni nadwiślańskich oraz puree z topinaburu i jabłka łąckiego

Liczba punktów: 166

 

Szkoła: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Gorzowie Wielkopolskim

Nauczyciel opiekun: Paweł Salamon

Uczestnicy: Agnieszka Dymińska

Potrawa: Aromatyczna przepiórka z pastewnym krokietem, winną kapustą i sosem z palonego masła

Liczba punktów: 164

 

Szkoła: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Gorzowie Wielkopolskim

Nauczyciel opiekun: Paweł Salamon

Uczestnicy: Maciej Pisarek

Potrawa: „Pierny ” jeleń z sosem sechlońskim podany z zapiekanym pasternakiem i prażonym jabłkiem

Liczba punktów: 163

 

Szkoła: Publiczne Technikum nr.2 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu

Nauczyciel opiekun: Piotr Wasik

Uczestnicy: Natalia Czech, Krystian Supron

Potrawa: Roladka z królika faszerowana oscypkiem i aromatyzowaną czwórniakiem żurawiną, z dodatkiem świeżych kopytek z liśćmi wiosennego mniszka lekarskiego pod kawowym ciastkiem cygaretkowym

Liczba punktów: 163

 

Konkurs organizuje: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

BRAK KOMENTARZY