Kurnik drobiowy w złotym kolorze

0
595

Sharing is caring!

Z lokalnej książki kucharskiej „Sukces na talerzu, czyli w gminie Spytkowice jemy z tradycją” dziś przepis na danie pod tytułem „Kurnik drobiowy”, czyli kurczak w cieście upieczonym na złoty kolor, a podawany z barszczem.

Przepis autorstwa Polskiego Związku Emerytów i Rencistów w Spytkowicach.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • 2 woreczki ryżu
  • majeranek, kminek, sól, pieprz, wegeta

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Wykonanie:

Kurczaka ugotować, obrać z kości i drobno pokroić. Cebule i pieczarki udusić na oleju. Ryż ugotować. Wymieszać razem: cebulę, pieczarki, ryż i kurczaka, przyprawić majerankiem, solą,

pieprzem i wegetą. Dołączyć roztrzepane jajka, wyrobić masę. Wyrobić ciasto z podanych wyżej składników. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na brytfankę, nałożyć przygotowaną masę, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, posmarować rozbitym jajkiem, można posypać kminkiem i piec na złoty kolor. Podawać z barszczem.

 

Polski Związek Emerytów i Rencistów w Spytkowicach
Fot. Paweł Kostka
Źródło: „Sukces na talerzu, czyli w gminie Spytkowice jemy z tradycją”

 

BRAK KOMENTARZY