Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych! Kibicujemy! Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna 2016

0
811

Sharing is caring!

W dniach 22-25 października 2016 odbędzie się jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie (Internationale Kochkunst Ausstellung). Polskę, w kategorii dania regionalne będzie reprezentować drużyna National Culinary Team of Poland, w składzie:

Manager drużyny – Krzysztof Szulborski / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Kapitan drużyny – Adam Woźniak / Szef kuchni Restauracja Mercato, Hotel Hilton Gdańsk

Członkowie drużyny:
Robert Skupisz/ Szef kuchni Amber Room Warszawa;
Tomasz Milewski/ Szef kuchni w Hotelu Mikołajki;
Patryk Dziamski/ Szef kuchni Dziamski Concept Rest;
Przemysław Tworkowski/ Z-ca Szefa kuchni Stena Line;
Mariusz Gachewicz/ Szef kuchni Zamek w Gniewie;
Krzysztof Gradzewicz/ Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska Olsztyn;
Wojciech Dembowski/ Szef Kuchni Banglob Catering Gdynia;
Andrzej Ławniczak/ Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku;
Jacek Kempa/ Szef kuchni Restauracji Kempa Wrocław;
Paweł Stawicki/ Z-ca Szefa kuchni Restauracji Mercato, Hotel Hilton Gdańsk;
Daniel Zawalich/ Szef cukierni Amber Room Warszwa;
Jacek Majcherek/ Szef kuchni Crudo Sopot;
Piotr Zawalich/ Z-ca Szefa kuchni Hotel Mikołajki.

Zadaniem Reprezentacji będzie przygotowanie czterech, różnego rodzaju przekąsek typu finger food, o wadze 10-20 g każda. Regulamin określa, że 2 z nich powinny być przygotowane na zimno i podane na zimno, a dwie pozostałe przygotowane na gorąco i podane na zimno. Ponadto, nasi kucharze przyrządzą dwa rodzaje starterów: gorące, w których wszystkie elementy muszą być gorące, a wydane na zimno, oraz zimne, gdzie wszystkie elementy muszą być zimne i wydane także na zimno. Co więcej, na stole dań regionalnych Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy znajdzie się szczegółowo zaaranżowane, pięciodaniowe menu oraz uroczysty talerz owoców. Mogłoby się wydawać, że to by było na tyle. A jednak to nie koniec wymagań, jakie stawia przed uczestnikami IKA.
Drugą składową jest realizacja programu cukierniczego, w którym do przygotowania jest deser z czekoladą w roli głównej, deser z owocami, stanowiącymi pierwszoplanowy składnik oraz deser własnego wyrobu, czyli zupełny freestyle! Kolejnym zadaniem cukiernika jest przygotowanie talerza z czterema rodzajami czekoladek/pralinek o wadze 6-14 g każda. Zmagania kucharzy z całego świata oceniać będzie międzynarodowe jury, składające się z oficjalnie uznanych i zatwierdzonych ekspertów.

Kibicujemy 🙂

Źródło: Robert Opłatkowski – YouTube.com

 

BRAK KOMENTARZY