Pół godziny na obiad powoduje, że dzieciaki zaczynają jeść warzywa i owoce

0
202

Sharing is caring!

Według raportu Federacji Banków Żywności wydłużenie przerwy obiadowej do pół godziny powoduje, że uczniowie zaczynają zjadać warzywa i owoce podane podczas obiadu. Jeśli czasu jest mniej warzywa pomijają.
Brak czasu na zjedzenie warzyw w posiłku powoduje straty zdrowotne, ale i ekonomiczne. Polskie szkoły są miejscami, gdzie marnowana jest największa ilość żywności. Więcej na Portal Spożywczy

To paradoks, bo jednocześnie ogromna liczba uczniów w Polsce nie ma szansy na zjedzenie obiadu w trakcie pobytu w szkole. Z badań profesora Tadeusza Pilcha wynika, że tylko 35% dzieci na Warmii i Mazurach je obiady w szkole. Jest zatrważające, gdyż dzieci i nastolatki nierzadko w szkole spędzają około 8 godzin. Profesor uważa, że za ten stan powinny się wstydzić szkoły, samorządy i państwo. Ponieważ wszyscy mają w tym złu swój udział. Profesor podkreśla, że skutki obecnej żywieniowej nieudolności poznamy, gdy obecni uczniowie będą dorośli. Więcej w Rzeczpospolita

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz