Powolne mięso, czyli Slow Food na rzecz dobrego mięsa

0
116

Sharing is caring!

Od ponad 10 lat Slow Food zajmuje pierwsze miejsce w zakresie starań o zrównoważone spożycie mięsa i dobrostan zwierząt oraz działa w różnych dziedzinach: rolnictwie, produkcji i konsumpcji.

Spożycie mięsa staje się coraz bardziej niezrównoważone w krajach kultury zachodniej, a także w innych częściach świata. Nie jest on korzystny dla naszego zdrowia ani naszej planety, na której żyjemy, dla warunków życia rolników oraz miliardów zwierząt, które hodujemy i ubijamy co roku w celu zaspokojenia rosnących wymagań rynku.

Mówiliśmy to wiele razy, ale w ostatnich kilku latach wołaliśmy coraz głośniej: jeśli, jak przewidziano, globalna konsumpcja podwoi się od 2050 r., co oznacza wzrost z 250 milionów ton zużywanego mięsa rocznie do 500 milionów, w ten czy inny ten system upadnie.

Kilka lat temu Slow Food otworzył kampanię Slow Meat w celu promowania pracy małych i średnich producentów dbających o dobrostan zwierząt oraz podnoszenie świadomości wśród koproducentów na rzecz lepszych, czystszych i bardziej sprawiedliwych nawyków konsumpcyjnych. Istnieje wiele możliwości wyboru, które mogą mieć pozytywny wpływ na ten system, ale kampania może być podsumowana jednym prostym i skutecznym hasłem:

Powolne mięso / Slow Meat: Jedz mniej mięsa, lepszej jakości.

Dzięki temu uzyskalibyśmy ogromne korzyści dla naszego zdrowia, systemu rolnictwa i jakości powietrza, gleby i wody. Kampania Slow Meat oraz międzynarodowe wydarzenie Slow Meat, odbywające się co dwa lata w Denver w stanie Kolorado, działają na rzecz lepszego, czystszego i sprawiedliwszego świata.

źródło: https://www.slowfood.com/what-we-do/themes/slow-meat/

Powolne Mięso – Slow Meat

Od ponad 10 lat Slow Food zajmuje pierwsze miejsce w zakresie starań o zrównoważone spożycie mięsa i dobrostan zwierząt oraz działa w różnych dziedzinach: rolnictwie, produkcji i konsumpcji.

Spożycie mięsa staje się coraz bardziej niezrównoważone w krajach kultury zachodniej, a także w innych częściach świata. Nie jest on korzystny dla naszego zdrowia ani naszej planety, na której żyjemy, dla warunków życia rolników oraz miliardów zwierząt, które hodujemy i ubijamy co roku w celu zaspokojenia rosnących wymagań rynku.

Mówiliśmy to wiele razy, ale w ostatnich kilku latach wołaliśmy coraz głośniej: jeśli, jak przewidziano, globalna konsumpcja podwoi się od 2050 r., co oznacza wzrost z 250 milionów ton zużywanego mięsa rocznie do 500 milionów, w ten czy inny ten system upadnie.

Kilka lat temu Slow Food otworzył kampanię Slow Meat w celu promowania pracy małych i średnich producentów dbających o dobrostan zwierząt oraz podnoszenie świadomości wśród koproducentów na rzecz lepszych, czystszych i bardziej sprawiedliwych nawyków konsumpcyjnych. Istnieje wiele możliwości wyboru, które mogą mieć pozytywny wpływ na ten system, ale kampania może być podsumowana jednym prostym i skutecznym hasłem:

Powolne mięso / Slow Meat: Jedz mniej mięsa, lepszej jakości.

Dzięki temu uzyskalibyśmy ogromne korzyści dla naszego zdrowia, systemu rolnictwa i jakości powietrza, gleby i wody. Kampania Slow Meat oraz międzynarodowe wydarzenie Slow Meat, odbywające się co dwa lata w Denver w stanie Kolorado, działają na rzecz lepszego, czystszego i sprawiedliwszego świata.

Fotografia otwierająca: mięso owcy wrzosówki linneburskiej / Fot. Anna Rumińska Archiwum Slow Food Dolny Śląsk

źródło: SLOW MEAT na stronie naszej organizacji Slow Food International: https://www.slowfood.com/what-we-do/themes/slow-meat/

Źródło: http://slowfooddolnyslask.org/powolne-mieso-slow-meat/

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz