Przepis na chrupiące placki ziemniaczane (plińce) – Andrzej Ławniczak

0
367

Sharing is caring!

Chrupiące placki ziemniaczane (plińce)

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i umyć. Połowę z nich zetrzeć na tarce o małych oczkach, resztę na dużych. Odcisnąć na sicie z nadmiaru soku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Do masy wbić jajka, dodać mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać .

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje masy i kłaść placki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron do zrumienienia, po czym wyłożyć na ręcznik papierowy w celu osączenia tłuszczu. Podawać na gorąco z kleksem z kwaśnej śmietany i koziego serka lub z sosem czosnkowym.

Andrzej Ławniczak

Chcesz normalnej żywności? Pomóż zmienić prawo: www.zywnoscpolskanorma.pl

BRAK KOMENTARZY