Przepis na faworki, przepis na chrust

0
615

Sharing is caring!

Przepis na chrust - faworkiSkładniki

3 szklanki mąki typ 500

6 dużych jajek

Pół szklanki jasnego piwa (zawartość alkoholu + 5%)

 

 

Co będzie potrzebne?

Olej rzepakowy

Patelnia

Stolnica

7 żółtek

Porcja piwa odpowiadająca objętością porcji 7 żółtek

Salaterka na ciasto i talerz do przykrycia salaterki z ciastem

Pergamin (papier śniadaniowy) i dużo miejsca na suszenie faworków 🙂

 

Do dzieła!

Oddzielamy żółtka od białka. Żółtka wybijamy do szklanki (białka będzie można użyć do zrobienia bezów).

Przygotowujemy taką samą ilość jasnego piwa, co mamy żółtek. Piwo odstawiamy aż się odstoi, czekamy aż zniknie piana.

Trzy szklanki mąki przesiewamy przez gęste sitko wprost na stolnicę. Robimy dołek w przesianej mące. Do zrobionego w mące dołka wlewamy żółtka ze szklanki i mieszamy nożem żeby mąka zmieszała się z żółtkami. Potem dodajemy piwo. Wlewamy ostrożnie, bo nie zrobić piany! I cały czas mieszamy nożem.

Zaczynamy wygniatać ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę ciasta. Wygniatamy ciasto od 20 do 30 minut. Jeśli jesteśmy młodzi i silni to może być krócej: 15-20 minut. Ciasto ma mieć taką konsystencję jak ciasto na makaron.

Jeśli ciasto jest za ścisłe dolewamy troszkę piwa, cały czas wygniatając. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy troszkę mąki, też cały czas wygniatając.

Jeśli ciasto jest gotowe to z całości odkrawamy kawałek ciasta wielkości 1/4 porcji. Pozostałą część ciasta odkładamy do salaterki i przykrywamy talerzem, żeby nie wysychało.

Rozgniatamy ciasto, rozwałkujemy, ale już nie posypujemy mąką. Jak placek jest już cieniutki (optymalnie od 0,5 cm do 1 cm, a maksymalnie do 1,5 milimetra grubości). Kroimy na paski szerokości 4-5 centymetrów. Długość pasków dostosowana do średnicy i wielkości patelni.

Każdy pasek przekroić przez środek, żeby móc przewlec pasek i uzyskać kształt faworka.

Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Każdy faworek z jednej i drugiej strony obsmażamy w celu uzyskania właściwego koloru.

Usmażone faworki wykładamy na uprzednio przygotowany pergamin (papier śniadaniowy), by odsączyć tłuszcz. Po ostygnięciu pudrujemy cukrem pudrem, używając do tego sitka.

A z tego ciasta, co nam zostało w salaterce to też robimy faworki. Według przepisu powyżej.

Smacznego 🙂

BRAK KOMENTARZY