Przy tak sformułowanych przepisach niezbędne jest zatrudnienie dietetyków w placówkach prowadzących zbiorowe żywienie

0
771

Sharing is caring!

Opinia zaczyna się od zdania – „Przy tak sformułowanych przepisach niezbędne jest zatrudnienie dietetyków w placówkach prowadzących zbiorowe żywienie”. Główne zastrzeżenia dotyczą nadmiernej ilości cukru i soli, wskazania odpowiednich tłuszczów spożywczych… Zobacz pełny tekst opinii – tutaj pdf lub poniżej.

Doktor hab. Joanna Rosińczuk, prof. nadzw. dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i dr hab. Bożena Regulska-Ilow kierownik Zakład Dietetyki Wydziału Nauki o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu podpisały opinię o projekcie rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, które ma obowiązywać w szkołach od 1 września 2016.

„OPINIA

Przy tak ogólnie sformułowanych przepisach niezbędne jest zatrudnianie dietetyków w placówkach prowadzących zbiorowe żywienie.

Zasadne są zastrzeżenia rodziców dotyczące braku wyraźnych ograniczeń co do stosowania asortymentu produktów z nadmierną za wartością soli i cukru dodanego.

Równie dużym zagrożeniem dla zdrowia w życiu dorosłym jest brak wyraźnego wskazania co do dozwolonych rodzajów tłuszczów spożywczych. Nieprawidłowy, za wysoki, stosunek kwasów tłuszczowych n-6/n3 stanowi czynnik ryzyka zarówno chorób sercowo-naczyniowych jak i nowotworowych. Zalecenie spożywania ryb 2-3 razy w tygodniu jest niezbędne dla pokrycia zapotrzebowania nie tylko na kwasy tłuszczowe n-3, ale też witaminę D, której niedobór jest powszechny .

Co najmniej połowę spożywanych produktów zbożowych powinny stanowić te  z  pełnego ziarna . Mają 2-3 razy więcej składników mineralnych, witamin i błonnika w stosunku do ich odpowiedników  pozbawionych okrywy nasiennej.

Dobrze udokumentowany związek nadmiernego spożycia syropu fruktozowo-glukozowego i wzrostu ryzyka chorób metabolicznych stanowi wystarczający powód do sformułowana zaleceń o eliminacji z diety produktów z jego  dodatkiem.

Konieczne jest także sformułowanie zalecenia dotyczącego obecności warzyw i/lub owoców  w każdym posiłku.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz