Szkolenie Chwastologiczne Slow Food dla Kucharek i Kucharzy

0
26
slow-food-chwasty-jadalne-szkolenie-kuchnia
Szkolenie Chwastologiczne Slow Food dla Kucharek i Kucharzy

Sharing is caring!

Zapraszamy Kucharki i Kucharzy – domowe i restauracyjne – na chwastologiczne szkolenie z zakresu warzyw nieuprawnych, tzw. dzikich roślin jadalnych, w kontekście kulinarnym, historycznym i antropobotanicznym. Szkolenie odbędzie się w Farma 69 – agroturystyka Kopaniec w miejscowości Kopaniec pod adresem Kopaniec 69A. Zajęcia będą plenerowe i wnętrzowe w tzw. Karczmie (z dostępem kuchni i paleniska). Uczestnicy szkolenia będą słuchać, mówić, wąchać, smakować, gotować, jeść i pić. Jeśli zechcą, będą też biesiadować lub spać 🙂 by nie powiedzieć, odsypiać 😉

Tematyka:
– warzywa nieuprawne i uprawne
– chwastologia
– kuchnia średniowieczna
– kuchnia staropolska
– rolnictwo i ogrodnictwo
– permakultura i ekologia
– polityka konsumencka i gastronomiczna
– system dostaw i lokalni producenci żywności
W czasie szkolenia uczestnicy będą poznawać wybrane gatunki popularnych roślin jadanych w przeszłości lub współcześnie, poznają ich zastosowanie kulinarne, przyrządzą wspólnie kilka potraw, otrzymają materiały szkoleniowe i pod czujnym okiem prowadzących wykonają dla siebie Chwastniki (zielniki z chwastami jadalnymi). Każdy uczestnik po zaliczeniu testu końcowego otrzyma „Certyfikat Chwastożercy Stopnia Podstawowego”.

Organizatorzy i Partnerzy:
Prowadzący: Grupa Chwastozercy
Gospodarz: Farma 69 – agroturystyka Kopaniec – Gospodarstwo Agroturystyczne Norbert Podwiński
Partner merytoryczny i produktowy: Slow Food w Polsce + Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wroclaw + (c.d.n.)
Patronat medialny: slowfood.edu.pl + eMSA Inicjatywa Edukacyjna + (c.d.n.)
Patronat produktowy: Gospodarstwo Sadownicze Owoce Lutyni: owoce + przetwory owocowe i warzywne
Drzazgi & Drobiazgi: deski drewniane manufakturowe

Informacja o produktach:
W szkoleniu będą zastosowane rośliny pochodzące przede wszystkim z Gospodarstwa „Farma 69”. W części kulinarnej będą zastosowane slowfoodowe produkty dolnośląskie = dobre, czyste, uczciwe, sezonowe i lokalne, tzn. wytworzone w 100% na Dolnym Śląsku w składzie posiadające min. 75% surowców i półproduktów wyhodowanych lub uprawianych na Dolnym Śląsku. W przypadku braku stosownych surowców spełniających wymogi slowfoodowego produktu dolnośląskiego, zostaną zastosowane slowfoodowe surowce i (pół)produkty z województw ościennych lub dalszych województw i gmin, w których funkcjonuje aktywne i zaprzyjaźnione Convivium z sieci Slow Food International i Slow Food w Polsce.

Koszt uczestnictwa: 280zł
Czas trwania: 8h (g.11-19)
Termin zgłoszeń: 11 lipca 2017
Termin wydarzenia: 16 lipca 2017
Zgłoszenia + przedpłaty + informacje: chwastozercy[at]gmail.com
Liczba miejsc ograniczona, o rezerwacji decyduje kolejność przedpłat.

Program szkolenia:
g.11-13 CZĘŚĆ 1: TEORETYCZNA I ZBIERACKA
g.13-15 PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (Jarmark Perski Izerski)
g.15-19 CZĘŚĆ 2: KULINARNA I FINAŁOWA

Opis szczegółowy:

————————–—- CZĘŚĆ 1 (g.11-13) ————————–—-
CZĘŚĆ TEORETYCZNA (ok.1h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1T.Rozgrzewka z chwastem – sprawdzenie wiedzy uczestników (test)
2T.Wstęp teoretyczny o warzywach nieuprawnych, tzw. dzikich roślinach jadalnych, warzywach archaicznych
3T.Prezentacja wybranych roślin nieuprawnych jadanych w przeszłości
4T.Rozdanie materiałów edukacyjnych do rozpoznawania i kulinarnego wykorzystania roślin
CZĘŚĆ ZBIERACKA (ok.1h):
1Z.Szkolenie plenerowe ze zbieractwem i rozpoznawaniem roślin
2Z.Samodzielne zbieractwo uczestników
3Z.Weryfikacja zebranych roślin w kontekście przyrządzania potraw

PREZENTACJA PRODUKTÓW LOKALNYCH (2h = g.13-15):
miejsce: Jarmark Perski Izerski (plener)
Prezentacja lokalnych produktów spożywczych na Jarmarku Perski Izerski w obrębie Średniowieczna Osada Kopaniec (edycja lipcowa) na terenie Farma 69 – agroturystyka Kopaniec
prezentacja spożywczych (i nie tylko) produktów lokalnych, izerskich, karkonoskich i innych dolnośląskich produktów rolnych i ogrodniczych wytwarzanych przez lokalnych WWytwórców, ogrodników, rolników, kucharzy.

————————–—- CZĘŚĆ 2 (g.15-19) ————————–—-
CZĘŚĆ KULINARNA (ok.3h):
miejsce: Karczma (pod dachem i w kuchni)
1K.Przygotowanie surowców roślinnych i innych, w tym odzwierzęcych
2K.W podgrupach – przygotowanie potraw z zebranych roślin z użyciem produktów lokalnych
3K.Prezentacja potraw
4K.Wspólna biesiada
5K.Dyskusja, wymiana refleksji
CZĘŚĆ FINAŁOWA (ok.1h):
1F.Test wiedzy o chwastach jadalnych, warzywach nieuprawnych (zaliczenie – niezbędne do otrzymania Certyfikatu)
2F.Rozdanie upominków
3f.Rozdanie „Certyfikatów Chwastożercy Stopnia Podstawowego”
4F.Zakończenie i pożegnanie

————————–—-

Nabór wolontariuszy – do 11 lipca pod adresem:
chwastozercy[at]gmail.com

Prowadzenie w jęz. polskim i angielskim:
Anna Rumińska + zespół/wolontariusze
architektka, antropolożka kultury, chwastożerczyni, publicystka, edukatorka, konsultantka, członkini Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego i International Society of Ethnobiology, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk.

Uwagi:
1.Język szkolenia i materiałów edukacyjnych: polski i angielski w razie potrzeby
2.Koszt uczestnictwa w szkoleniu nie obejmuje noclegów ani wyżywienia (rezerwacje odrębne – info poniżej)
3.Podczas szkolenia będą użyte potencjalne alergeny; Organizatorzy nie prowadzą analizy alergii, nietolerancji ani innych preferencji żywieniowych; uczestnicy konsumują produkty zgodnie ze swoimi preferencjami żywieniowymi
4.Szkolenie wyłącznie dla osób dorosłych (na terenie Gospodarstwa Agroturystycznego Farma 69 dostępne są liczne atrakcje dla dzieci)
5.Udział w szkoleniu oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do celów promocji w mediach Organizatorów
6.Warunkiem rezerwacji miejsca jest przedpłata kwoty za uczestnictwo – decyduj kolejność przedpłat

Możliwy jest nocleg w Farma 69 – agroturystyka Kopaniec – przed lub po szkoleniu – w wybranym terminie, standardzie, stylistyce. Zdjęcia miejsc noclegowych opublikujemy sukcesywnie na tablicy niniejszego wydarzenia:
– Dom Tyrolski – pokoje gościnne z łazienkami – łącznie 15 miejsc noclegowych (post z nr 1 na tablicy)
– Domek Baby Jagi – domek odrębny wolnostojący 1-kondygnacyjny 1-pokojowy archaiczny – łącznie 4 miejsca noclegowe (post z nr 2 na tablicy)
– Domek pod Jaworami – domek odrębny wolnostojący 2-kondygnacyjny 2-pokojowy rustykalny współcześnie wyposażony w kuchnię i łazienkę, salon, sypialnię – łącznie 10 miejsc noclegowych (post z nr 3 na tablicy)
Rezerwację noclegów należy uzgadniać i opłacać odrębnie w porozumieniu z Gospdodarzami drogą mailową i z hasłem „Szkolenie Chwastożercy 16 lipca”: farma69[at]poczta.onet.pl
Więcej o miejscu / Farma 69A – na str.9:
http://www.dodr.pl/userfiles/uploads/dodr/kataloga/kataloga2014.pdf

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz