Toruński Festiwal Smaków 2017. Wydarzenia towarzyszące. Organizatorzy: Slow Food Kujawsko-Pomorskie i Kuchnia staropolska

0
90

Sharing is caring!

Toruński Festiwal Smaków 2017. „Swojskie i obce”

Jak co roku, podczas Targów Wypoczynek, odbywa się Toruński Festiwal Smaków. Zapraszamy na targi, wykłady, pokazy kulinarne i degustacje. Poniżej szczegółowy program Festiwalu, a w nim m.in. informacje o Turnieju Kulinarnym, obiedzie prezydenckim, wykładach, prezentacjach i degustacjach.

ZAPRASZAMY!

Organizatorzy:
Targi Toruńskie
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Program Toruńskiego Festiwalu Smaków „Swojskie i obce”
Toruń, 1-2 kwietnia 2017 r.
Centrum Targowe „Park”, ul. Szosa Bydgoska 3

Sobota, 1 kwietnia 2017
10.30 Oficjalne otwarcie Targów
11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną
Sala K1
11.00 -12.00 Gdzie rośnie pieprz? Warsztaty edukacyjne dla dzieci, Agnieszka Wieczorek, Instytut Historii i Archiwistyki, UMK w Toruniu, Renata Adamczyk-Nowak, nauczycielka historii
1 piętro, Sala audytoryjna
12.00 Königsberskie klopsy, toruńskie pierniki i ślimaki: co jest nasze w naszej kuchni? Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki, UMK w Toruniu
12.15 Obiad prezydencko-rektorski, pokaz z degustacją
14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, pokaz z degustacją

16:30 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2017 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków

Niedziela, 2 kwietnia 2017
1 piętro, Sala audytoryjna
12:00 Slow Food – z czym to się je? Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Tomasz Welter, Slow Food Kujawsko-Pomorskie, prelekcja z degustacją
12:30 Płaskurka, samopsza i orkisz, opowieść o dawnych gatunkach zbóż, Mieczysław Babalski, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, właściciel marki Bio Babalscy
13.00 Jadalne chwasty? Warzywa nieuprawne w polskiej kuchni, Anna Rumińska, Chwastożercy, Slow Food Dolny Śląsk
13.30 Kawa – egzotyczny trunek w lokalnym wydaniu, Roman Skonieczny, Palarnia Kawy Herbacafe w Złotorii, wystąpienie i degustacja
14.00 Ocet z kwiatu czarnego bzu i tatarskie ziele w cukrze. Renesans domowych produktów rękodzielniczych, Józef Siadak, Specjały spod Strzechy, wystąpienie i degustacja
Sala K1
12:00 Piernikowe Laboratorium – Rodzinna Akademia Smaku. Prelekcja z warsztatami, Anna Kornelia-Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski, Dział Historii Toruńskiego Piernikarstwa, Muzeum Okręgowe w Toruniu

Organizatorzy:
Targi Toruńskie
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie
Informacji udzielają Aleksandra Kleśta-Nawrocka, tel. 697-830-678, Marta Sikorska, tel. 691-180-675

Informacji na temat Targów Turystycznych „Wypoczynek 2017” i Toruńskiego Festiwalu Smaków udzielają:
Barbara Dzioba tel. 606-228-261
Marta Lenkiewicz tel. 692-371-615

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz