Truskawkowa baba pachnąca latem

0
611

Sharing is caring!

Baba pachnąca latem, czyli truskawkowa tradycyjna pychota od Koła Gospodyń Wiejskich z Półwsi, gmina Spytkowice. Przepis:

 

Składniki:

  • 75 dag truskawek
  • 10 dag cukru
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w 50 ml wody. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i wymieszać z serkiem i żelatyną.

Masę truskawkową połączyć z pozostałą żelatyną. Połowę wylać do formy na babkę, postawić do zastygnięcia.

Na masę truskawkową wylać masę serową, a następnie resztę masy truskawkowej i znów pozostawić do zastygnięcia

 

Koło Gospodyń Wiejskich w Półwsi

Fot. Paweł Kostka

Źródło: „Sukces na talerzu, czyli w gminie Spytkowice jemy z tradycją”

 

BRAK KOMENTARZY