We Wrocławiu pierwszy weekend czerwca 2017 pod znakiem SMAKU i Filmów. Polecamy. Zapraszamy do poznania programu.

0
69
Filmowa Europa na Widelcu. Wrocław 2017

Sharing is caring!

Od 2 do 4 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty królować będzie SMAK. FILMS for FOOD zaprasza na przegląd filmów kulinarnych w ramach festiwalu „Europa na widelcu”. W cenie biletu, do każdego seansu przekąski inspirowane filmem przygotowane przez Hotel Monopol.

PROGRAM (aktualizacja)

Piątek, 2 czerwca
18:00 Uroczyste Otwarcie Przeglądu z udziałem Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta oraz pokaz filmu
W obronie jedzenia reż. Michael Schwarz, USA 2015, 78′
20:30 Natura, kobiety i wino reż. Giulia Graglia, Włochy 2011, 77′

Sobota, 3 czerwca
18:00 Wtajemniczeni reż. Maciej Kowalczuk, Polska 2012 45’ + zestaw filmów krótkometrażowych m.in. Kucharz Pałacowy reż. Bartosz Dziamski, Polska 2017, 7′
20:00 Slow Food Story reż. Stefano Sardo, Włochy 2013, 74′

Niedziela, 4 czerwca
11:00 Charlie i fabryka czekolady reż. Tim Burton, USA 2005, 115′
18:00 Głód mięsa reż. Marijn Frank, Suzanne Raes, Holandia 2015, 74′
20:00 Uczta Babette reż. Gabriel Axel, Dania 1987, 103′

ORGANIZATORZY: FILMS for FOOD; Wrocław Miasto Spotkań
PARTNERZY: Muzeum Polskiej Wódki, Kinga Pienińska
PARTERZY POCZĘSTUNKÓW: The Monopol Hotel; Wrocławscy Sommalierzy
PATRONI MEDILANI: KUKBUKK; Kuchnia+, Have a Bite Wrocław

OPISY FILMÓW

W obronie jedzenia
Fascynująca podróż po świecie kulinariów w towarzystwie Michaela Pollana – autora bestsellerowych książek o jedzeniu oraz aktywisty ruchu Slow Food. W trakcie tej podróży odnajdujemy odpowiedź na jedno z najprostszych pytań: co jeść i dowiadujemy się jak sprawić, by jedzenie było dla nas nie tylko źródłem zdrowia, ale i codziennej przyjemności.

Natura, kobiety i wino
Portret czterech fascynujących kobiet, które łączy pasja do tworzenia wina. Dora Forsoni, Nicoletta Bocca, Elisabetta Foradori i Arianna Occhipinti przebojem wdarły się do świata producentów wina, zdominowanego dotąd przez mężczyzn. W filmie opowiadają swoją historię na tle różnych pór roku ukazując jednocześnie, wymagającą całkowitego oddania, pracę w winnicy na różnych jej etapach.

Wtajemniczeni
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej elBulli, to zupełnie inny kulinarny biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Odpowiedzi tylko dla wtajemniczonych.

Slow Food Story
Rozbrykani bohaterowie, sceny wypełnione obrazami wyśmienitego jedzenia, trunkami i śpiewem, dowodzą, że choć zmienianie świata na lepsze to poważna sprawa towarzyszyć może mu radość. Film opowiada o Carlo Petrinim, który w 1986 roku powołał we Włoszech ruch Slow Food. Ruch, którego symbolem jest ślimak, postuluje ochronę tradycyjnej i regionalnej kuchni oraz świadome podejście nie tylko do jedzenia ale każdego aspektu naszego życia.

Charlie i fabryka czekolady
Ekranizacja popularnej powieści fantasy Roalda Dahla w reżyserii jednego z największych wizjonerów światowego kina Tima Burtona. Tytułowy Charlie (Freddie Highmore), chłopiec z bardzo biednego domu, wygrywa złoty bilet, który uprawnia go do zwiedzenia niezwykłej fabryki czekolady Willy’ego Wonki (Johnny Depp). Wraz z dziadkiem wyrusza w podróż swojego życia i odkrywa wielkie tajemnice.

Głód mięsa
Pomimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, staje przed trudnym wyborem między miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu.
Jak rozwiąże ten dylemat?

Uczta Babette
XIX w., Dania. Kucharka Babette za wygraną w loterii postanawia urządzić swoim chlebodawczyniom wykwintną kolację. Za sprawą niecodziennych doznań, bohaterowie przechodzą przemianę – od ascetycznej religijności ku afirmującej życie rozkoszy. Film – ekranizacja opowiadania Karen Blixen – jest uznawany za arcydzieło światowego kina (nie tylko kulinarnego) i pokazuje, jaką moc może mieć dobra kuchnia.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz