Wygrał „Sandacz z pastą orzechową pieczony w wędzonej słoninie i palony w sianie, mchu i leszczynie podany z kaszą owsianą z prawdziwkami, jarzębiną i orzechami laskowymi z dodatkiem sosu jarzębinowego i tłuczonego jabłka z selerem i czarnuszką”

0
863

Sharing is caring!

W dniu 17.02.2016 w Zespole Szkół Nr 2 w Szczytnie odbył się szkolny etap XXI wojewódzkiego konkursu kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Tematem tegorocznych kulinarnych zmagań był ,,Sandacz – król Zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu  warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”. W konkursie wzięli udział uczniowie I, II oraz  III klasy TŻiUG: Konrad Żabicki, Tomasz Rosiński, Paulina Erad, Kinga Szyszko, Natalia Wąsik, Aleksandra Zielińska, Natalia Jędrzejczyk, Aleksandra Kulis, Monika Uśnik, Łucja Pietrzak, Alicja Brzóska, Aleksandra Dąbrowska, Sebastian Antosiak, Ilona Drózd.

Jury miało trudny orzech do zgryzienia, ponieważ wszystkie potrawy były smakowite, efektowne, innowacyjne, niekonwencjonalne i wykonane na najwyższym poziomie. Ostatecznie Mistrzami Szkolnej Patelni 2016 zostali:

  1. Konrad Żabicki i Tomasz Rosiński z klasy II TŻIUG za „Sandacza z pastą orzechową pieczonego w wędzonej słoninie i palonego w sianie, mchu i leszczynie podanego z kaszą owsianą z prawdziwkami, jarzębiną i orzechami laskowymi z dodatkiem sosu jarzębinowego i tłuczonego jabłka z selerem i czarnuszką”
  2. Monika Uśnik i Łucja Pietrzak z klasy III TŻIUG za „Sandacza pieczonego w boczku z musem grzybowym i kaszą jaglaną ze szpinakiem”
  3. Natalia Wąsik i Aleksandrze Zielińskiej z klasy II TŻiUG za „Sandacza pieczonego w pod ziołową pierzynką z sosem malinowo cebulowym i puree z kaszy jaglanej”.

    Laureatów do konkursu przygotowali Michał Denesiuk, Mariola Michalska i Paulina Bartko.

Zwycięzcy będą reprezentowali naszą szkołę na XXI wojewódzkim konkursie o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”, który odbędzie się 7 kwietnia br. w Zespole Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie 7 kwietnia. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów oraz połamania noży.

Do zawodów stanęło 7 dwuosobowych zespołów. Wszyscy uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością, kreatywnością, innowacyjnością tworząc wspaniałe i często niekonwencjonalne dzieła sztuki kulinarnej. Oto pozostałe nazwy potraw

„Sandacz smażony z sosem grzybowym, puree z buraków i kaszą gryczaną”

„Sandacz smażony z sosem śmietanowo – cebulowym z kaszą jęczmienną i orkiszową i musem żurawinowym”

„Sandacz z pestkami dyni, sosami szpinakowym i żurawinowym oraz kaszą jaglaną z leśnymi grzybami”

„Grillowany sandacz z grzybowym kaszotto z pęczaku i sosem żurawinowym”

 Potrawy konkursowe oceniało  jury degustacyjne w składzie:

  1. Jarosław Matłach – Starosta Szcycieński,
  2. Danuta Maroszek – dyrektor Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie,
  3. Urszula Krauze kierownik kształcenia praktycznego Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie,
  4. Elżbieta Czepanko – nauczyciel przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie,
  5. Joanna Ziółek – Hotel „Krystyna” w Szczytnie,
  6. Krzysztof Dunajski – Restauracja „Mazuriana” w Szczytnie,
  7. Dorota Kozłowska – Restauracja & Smażalnia Ryb „Młyński Staw” w Janowie koło Szczytna,
  8. Joanna Górska – Restauracja & Smażalnia Ryb „Młyński Staw” w Janowie koło Szczytna,

oraz jury techniczne w składzie:

  1. Michał Denesiuk,

p . Agata Łukasiak  – Durska,

p .Grażyna Lubowiedzka,

  1. Paulina Bartko.

Nagrody dla uczestników i laureatów oraz surowiec wykorzystany do sporządzenia potraw konkursowych ufundowali:

Restauracja & Smażalnia Ryb Młyński Staw w Janowie koło Szczytna

PZW Okręg Mazowiecki w Warszawie,

P.P.H.U. SYGA

Restauracja „Mazuriana” w Szczytnie

Hotel „Krystyna” w Szczytnie

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie

Patronat medialny nad konkursem objął Tygodnik Szczytno oraz redakcja slowfood.edu.pl

 

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz