Zielone zamówienia dla szkół to szansa na instytucjonalne zapewnienie rynku dla ekologicznych gospodarstw

0
7
zywnosc_ekologiczna_debata_nik
zywnosc_ekologiczna_debata_nik

Sharing is caring!

Rynek żywności ekologicznej na świecie rośnie dynamicznie, ale w Polsce gospodarstwa ekologiczne nie mają się dobrze. Spada powierzchnia upraw i liczba producentów EKO. Żywność ekologiczna wyprodukowana w Polsce trafia za granicę. Z Polski wyjeżdża jako surowiec, a do Polski wraca jako produkty zagraniczne. Nie trafia do masowego klienta, nie trafia do klienta instytucjonalnego np. do szkół. Bo jest zbyt droga. Jak to zmienić?

Najwyższa Izba Kontroli zorganizowała debatę o przyczynach i skutkach złej sytuacji rolnictwa ekologicznego w Polsce. Szukano rozwiązań jak sytuacje poprawić. Czy proponowane rozwiązania wystarczą, by żywność ekologiczna stała się dostępna, także w polskich szkołach?

Zobacz, przeczytaj, skomentuj wypowiedzi z panelu ekspertów: www.nik.gov.pl/Rolnictwo ekologiczne niewykorzystywana szansa polski

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz