Ziemniak o smaku Slow Food we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Rekonstrukcje restauracyjne i warsztat kulinarny!

0
134

Sharing is caring!

Zaproszenie do udziału w projekcie rekonstruktorsko-gastronomicznym Slow Food

TYTUŁ WYDARZENIA: ZIEMNIAK O SMAKU SLOW FOOD

Zapraszamy na ziemniaczane smaki Wrocławia i Dolnego Śląska 🙂 Dzięki inicjatywie convivium @Slow Food  Dolny Śląsk wraz ze @Slow Food Wrocław zapraszamy Państwa w dniach 17-31 października do naszej Restauracji na ziemniaczaną rekonstrukcję kulinarną w duchu Slow Food. Bohaterem głównym będzie jabłko ziemne, czyli ZIEMNIAK. W ramach wspólnego przedsięwzięcia będzie można u nas spróbować potrawę specjalnie przygotowaną według dawnej receptury opartej na ziemniaku. W tych dniach w wybranych restauracjach Wrocławia i Dolnego Śląska będą również dostępne inne historyczne potrawy ziemniaczane. Rekonstrukcje towarzyszą konferencji naukowej nt. ziemniaka organizowanej 24-25 X m.in. przez Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego.
INFO: http://slowfooddolnyslask.org/ziemniak-o-smaku-slow-food-rekonstrukcje-kulinarne-i-warsztat
Wydarzenie FB: https://www.facebook.com/events/1715542575436073
Mecenat Główny nad projektem objęła Pani Anna Rumińska, Convivium Leader Slow Food Dolny Śląsk.

Kulinarne rekonstrukcje i warsztat towarzyszą konferencji naukowej Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego, która odbędzie się w dniach 24-25 X 2016 r. Patronat Medialny nad konferencją objął Magazyn Kuchnia.

Program konferencji dostępny jest na stronie Instytutu Historycznego UWR:
http://www.hist.uni.wroc.pl/PL/

ALFABETYCZNA LISTA REKONSTRUKCJI – RESTAURACJI I POTRAW

  1. Art. Hotel Wroclaw – Kiszka ziemniaczana
  2. Browar Złoty Pies – Kreple ślaskie ze zrazami wolowymi po świdnicku
  3. Dobra Karma – Śląski suflet ziemniaczany
  4. Pochlebna – Śląska sałatka ziemniaczana
  5. Wrocławska Gastropub – Śląska zupa ziemniaczana
  6. Pałac Kamieniec – Śląskie kluski ziemniaczane
  7. Pierogarnia Gitara i Piórem – Pierogi ukraińskie
  8. Pokrzywnik 11 – Gołąbki z surowych ziemniaków

WARSZTAT KULINARNY:

Dodatkową atrakcją we Wrocławiu, do udziału w której serdecznie zapraszamy, jest warsztat kulinarny dla osób DOROSŁYCH w restauracji Browar Złoty Pies, który poprowadzi nasz  SFojak, Szef Kuchni Jan Piotr Koziński.

DATA: 24 X 2016 r., godz. 13-16 (poniedziałek)
UDZIAŁ: bezpłatny
MIEJSCE: Browar Złoty Pies, ul. Rynek 41, Wrocław
ORGANIZATOR: Browar Złoty Pies
MECENAT: Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wroclaw
ZAPISY wyłącznie mailowo: info(at)zlotypies.com
UWAGA: liczba miejsc ograniczona
TERMIN zapisów osób wyłącznie dorosłych: do 19 X
TYTUŁ zgłoszenia:  „Kozie Kopytka Slow Food – warsztat kulinarny”
TEMAT: Kozie Kopytka z serem zagrodowym
Uczestnicy przygotują KOPYTKA ZIEMNIACZANE z dodatkiem sera koziego wytworzonego w Gospodarstwie Ekologicznym „Malinowa Zagroda” przez serowara Mariusza Purgała, oraz z dodatkiem koziej stópki, historycznego warzywa uprawnego. Serowar, Mariusz Purgał należy do Slow Food, podobnie jak Szef Kuchni, Jan Piotr Koziński, ktory poprowadzi warsztat. Kopytka będą podane z lekkim sosem maślano-ziołowym.

Więcej na www.slowfooddolnyslask.org/Ziemniak o smaku Slow-Food Rekonstrukcje kulinarne i warsztat

Link do wydarzenia na Facebook: https://www.facebook.com/events/1715542575436073/

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz