Żurawina z Kaszub ucierana na zimno

0
742

Sharing is caring!

Żurawina z Kaszub ucierana na zimno jest 137. produktem tradycyjnym z Pomorza na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od Pomorza więcej zarejestrowanych produktów tradycyjnych ma tylko Podkarpackie, które jest liderem tego smacznego rankingu z liczbą 158 produktów tradycyjnych.

Inicjatorką wpisania na listę produktów tradycyjnych żurawiny z Kaszub ucieranej na zimno jest Halina Rogińska, w której rodzinie receptura jest przekazywana od pokoleń. Żurawina ucierana na zimno to produkt wyrabiany z żurawiny bagiennej. Można się też spotkać z nazwą żurawina błotna. Ta roślina występuje w naturalny sposób na Kaszubach. Nie powinniśmy kaszubskiej żurawiny mylić z żurawiną wielkoowocową, która przybyła do Europy z Ameryki Północnej.

Kaszubska żurawina ucierana na zimno jest od dawna ceniona ze względu na smak, ale i walory zdrowotne. Ma wysoką zawartość witaminy. W medycynie ludowej podawano ją w stanach zapalnych stawów, czy przeziębieniach.

 

BRAK KOMENTARZY