A czy Twój samorząd zainwestował w piece konwekcyjne w przedszkolach i szkołach?

Sharing is caring!

Łomża: piece konwekcyjne w szkołach i przedszkolach. Inwestycja w zdrowie, ale i względy ekonomiczne.
Łomża: piece konwekcyjne w szkołach i przedszkolach. Inwestycja w zdrowie, ale i względy ekonomiczne.

Z jednej strony „wszyscy” biją na alarm, bo polskie dzieci i młodzież coraz częściej choruje na choroby związane z fatalną dietą, ale jednocześnie na masową skalę w szkołach są zamykane kuchnie, a prawdziwe obiady zastępowane przez posiłki przygotowywane a la fast food. Decyzje o tym, czy dbać o żywienie następnego pokolenia są podejmowane nie tylko przez rząd, sejm. To na poziomie samorządów wdrażane są rozwiązania, które pokazują, że można.
W ostatnim czasie większości szkół podstawowych i przedszkolach w Łomży pojawiły się piece konwekcyjne, a placówki, w których jeszcze ich nie ma, zostaną w takie wyposażone w następnej kolejności. Tak władze samorządowe miasta nad Narwią realizują troskę o zdrowie przedszkolaków i uczniów. Jest smaczniej, zdrowo i oszczędniej. Jeśli władze Waszego samorządu dążą do zamykania szkolnych kuchni to pokażcie im rozwiązania, jakie przyjęto w Łomży. Jest skąd czerpać wzór. Są i argumenty za takim rozwiązaniem, jest know-how.

Wyjaśnień o rozwiązaniu przyjętym i zrealizowanym w Łomży udzielił Grzegorz Zawada, asystent Prezydenta Miasta Łomży – Powodów, dla których w Łomży dokonano wyposażenia placówek w piece konwekcyjne jest wiele. Między innymi:
– zwiększają możliwości technik przygotowania posiłków
– eliminują niektóre produkty, np. tłuszcze
– pozwalają na dostosowanie się do aktualnie obowiązujących przepisów zasad zdrowego żywienia
– wielofunkcyjność pieca pozwala zastąpić kilka innych urządzeń w kuchni (ogranicza ich zakupy i koszty konserwacji)
– oszczędność energii
– krótszy czas przygotowania posiłków
– zastępują tradycyjne smażenie gotowaniem na parze, pieczeniem i grillowaniem
– poprawa jakości potraw
– podniesienie jakości zdrowotnej posiłków i uatrakcyjnienie jadłospisu

Dotychczas piece konwekcyjne pojawiły się w czterech szkołach podstawowych, a kolejne dwie placówki zostaną wyposażone w tego typu urządzenia prawdopodobnie w tym roku budżetowym. Prawie wszystkie przedszkola publiczne są wyposażone w piece konwekcyjne. Jedynie jedno przedszkole nie posiada pieca, aczkolwiek w planach jest doposażenie. J

Większość dotychczasowych pieców konwekcyjnych została sfinansowana z budżetu miasta. Łączny koszt wyposażenia placówek oświatowych w piece wynosi: 397 tys. złotych netto. W jednej z placówek zakup został sfinansowany z PFRON-u, natomiast w drugiej z unijnego projektu „Bezpieczna żywność od pola do stołu” (Bezpieczna żywność od pola do stołu” to projekt zrealizowany przez szkołę ZSWiO Nr 7 w Łomży w ramach Programu Operacyjny Kapitał Ludzki na lata 2007-2013. Szkoła przygotowała projekt w ramach Działanie 9.2.
Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, który w ramach konkursu został wybrany do dofinansowania. Szkoła zaplanowała w nim działania mające na celu m.in. poprawę jakości i atrakcyjności kształcenia na kierunku Technologia Żywności i Usług Gastronomicznych poprzez przeprowadzenie różnorodnych form zajęć pozalekcyjnych,
w których wykorzystywany był sprzęt (m.in. piec konwekcyjny) zakupiony ze środków otrzymanych na realizację  w/w projektu.)

Zakup pieców konwekcyjnych przyniósł dużo efektów:
– możliwość przygotowania różnych potraw jednocześnie
– oszczędność do ok. 60 proc. energii
– oszczędność do ok. 40 proc. wody
– potrawy o lepszych walorach smakowych i apetyczniejszym wyglądzie
– posiłki można przygotowywać różnymi metodami dzięki funkcjom pieca
– sprawniejsze czasowo przygotowywanie posiłków
– ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych o 95 proc., soli i innych przypraw
– kucharkom zapewnia wyższy poziom bezpieczeństwa
W opinii pracowników, jak i rodziców dzieci, wszyscy jednoznacznie stwierdzają, iż jakość przygotowywanych posiłków uległa zdecydowanej poprawie. Posiłki są smaczne i bardzo zdrowe.

Łomża to miasto położone nad Narwią. Wokół miasta zachowało się tradycyjne rolnictwo, jest przetwórstwo. Dzięki temu niektóre placówki decydują się na zaopatrywanie się u lokalnych producentów. Wybierają lokalny produkt, na przykład miód, pieczywo, warzywa.