Kuchnia z ikrą, kaszubskie przepisy na potrawy z ryb

Sharing is caring!

Kuchnia z ikrąKsiążka kucharska „Kuchnia z ikrą” to zbiór przepisów na potrawy z ryb, która powstała w ramach unijnego projektu. Kucharze z Trójmiasta, nauczyciele i uczniowie oraz LGR-y z Kaszub, a także firmy z branży rybackiej dały świadectwo kulinarnej tradycji i nowoczesnego smaku. Polski projekt otrzymał nagrodę za najlepszą realizację w UE, pokazującą jak mogą się rozwijać obszary zależne od rybactwa (Bruksela, marzec 2015, konferencja „Sailing Towards 2020″).

Projekt zrealizowała Północnokaszubska Lokalna Grupa Rybacka i Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby. Celem było pokazanie uczniom, kształcącym się w zawodach gastronomicznych, jaką drogę przebywa ryba, czyli od połowu, poprzez przetwórnię, aż momentu, gdy trafia w ręce kucharza, a finalnie na talerz konsumenta. Przy okazji powstała książka kucharska „Kuchnia z ikrą”, która jest zbiorem przepisów z na dania z ryb.W przepisach wykorzystano tradycyjne receptury regionalne.

Do udziału w projekcie LGR-y zaprosiły uczniów i nauczycieli z sześciu szkół ponadgimnazjalnych kształcących w zawodach gastronomicznych, z następujących szkół:

Uczniowie w ramach projektu odwiedzili:

  • port rybacki w Helu
  • rybaka na kutrze w Helu
  • przetwórnię rybną
  • muzeum szkutnictwa

Link do książki kucharskiej z potrawami z ryb: „Kuchnia z ikrą”.

O projekcie: Ewelina Lila – Lokalna Grupa Rybacka „Kaszuby”:

O projekcie: Krzysztof Szulborski – Stowarzyszenie Kucharzy Polskich